Una vegada que parlem sobre el perfil psicològic del líder sectarista ,és moment de veure l'altre costat de la moneda: el possible seguidor d'una secta destructiva.
Es tracta llavors d'una persona que probablement està immersa en una crisi o patint el detriment de les seqüeles d'un desenllaç mal portat de la mateixa. Posem llavors aquests conceptes en perspectiva per entendre una mica més perquè és tan fàcil reclutar persones durant i després del procés de crisi.
Podem definir psicològicament una crisi com un estat temporal de trastorn o desorganització caracteritzat per un obnubilamiento de les capacitats per resoldre problemes amb els mètodes quotidians. L'origen d'una crisi pot ser degut a la mort inesperada d'una persona propera, a un desastre natural, a un assalt, un problema de salut, un acomiadament, un divorci, una guerra o fins i tot pel fet d'anar madurant (que es coneixen com a crisi del desenvolupament com la dels "quaranta", que es presenten quan hi ha una interferència en alguna tasca del creixement). Dèiem doncs, que l'origen d'una crisi pot deure a molt diversos factors o una combinació d'aquests.
Així mateix, és indispensable assenyalar que una crisi no és senyal d'una psicopatologia, un brot psicòtic, estat d'estrès o trastorn d'ansietat, simplement un estat de desorganització que pateix l'individu per un element extern o intern (crisi del desenvolupament) que ha tingut lloc en la seva vida. Tots som susceptibles de patir una crisi. No obstant això, el mateix individu és participant activodel progrés d'una crisi. En altres paraules, una crisi pot fer-nos créixer, enfonsar-nos o seguir igual depenent dels nostres recursos personals (què tant estem dotats per a manejar les tensions de la vida), els nostres recursos socials (xarxes de suport) o si rebem una intervenció en crisi. El que és cert és que si la crisi afecta en excés a un individu, és quan pot presentar senyals d'alguna patologia. Tot depèn de com es manegi la crisi i el suport que rep.
D'aquesta manera, podem dir que les sectes es poden enfocar a reclutar dos perfils: l'individu en crisi i l'individu amb resultats devastadors en una etapa post-crisi.
Iniciem a descriure el primer perfil. Per a això, hem d'entendre a l'individu com un sistema. Per conèixer l'impacte de la crisi en una persona s'utilitzen les varibales del model CASIC: l'aspecte Conductual, Afectiu, Somàtic, Interpersonal i Cognoscitiu de la persona. Em ajudaré del model CASIC per establir un possible perfil psicològic d'un adepte a una secta determinada quan està vivint una etapa de crisi:
Nivell Conductual: Evidentment hi haurà un canvi conductual dràstic en l'afectat. Això ho fa procliu a adoptar noves conductes, com les induïdes per una secta destructiva.
Nivell Afectiu: La persona en crisi està batallant per no enfonsar-se. Però la durada de la lluita, així com el seu resultat final dependran de les seves vivències prèvies, les seves expectatives i autoimatge. Si els seus recursos personals són escassos, es deixarà vèncer i és quan la secta entra fàcilment en acció. Què millor que a una persona que se sent deprimida i amb sensació de derrota, prometre-felicitat eterna. A una persona d'alta autoestima, encara que estigui en crisi, és difícil que la puguin convèncer.
Nivell Somàtic: Els dolors corporals, irritació estomacal, inhibició de la gana i altres símptomes són normals, però deterioren la salut de l'afectat i, per descomptat, el debiliten.
Nivell Interpersonal: Si els seus recursos socials, llaços i xarxes de suport són escassos, la fan susceptible a ser reclutada fàcilment per una secta, ja que en ells veurà el suport interpersonal que tant necessita en aquests moments.
Nivell Cognoscitiu: De la interpretació que se li doni al succés precipitant, dependrà molt el resultat de la crisi (positiu o de creixement, negatiu o neutral). La percepció és subjectiva i per tant manipulable. Si els recursos d'una persona són escassos, caurà fàcilment en mans d'una secta que buscarà convèncer amb el seu argot i frases clixé.
En el cas del segon perfil, a una valoració CASIC d'escassos recursos psicològics cal sumar-li les seqüeles de la crisi com a estats psicopatològics (per exemple, un mal treball de dol pot portar a una Psicosis al·lucinatòria del Desig), consum de fàrmacs, alcoholisme , pèrdua de la feina, danys a la salut, entre moltes altres més. Es tracta d'una víctima més fàcil, ja que probablement hagi esgotat els seus recursos personals i socials, o potser mai els va tenir.
Ens agradaria afegir que no tota persona ha de viure una crisi per ser fàcilment reclutada. Pot tractar-se simplement de persones amb un alt grau d'inseguretat i amb trets dependents.
No obstant això, és comú que les sectes busquin persones en estats alterats i de desorganització i és per això que considero que la valoració psicològica d'una persona en crisi és un perfil adequat per definir a un adepte potencial. Ara bé, el ja membre d'una secta és una persona completament alienada i desestructurada, i la seva valoració CASIC pot ser molt similar al d'un segon perfil. El treball llavors per al reclutador sectarista per a aquests casos ja està fet a la meitat. La diferència radica que el membre actiu ja gaudeix de les "bondats" de l'autoengany i d'un suposat estat de felicitat insípid i il·lusori, manejat a través de la culpa i el "rentat cerebral".